What´s cooking

Vores mange REFOOD mærket medlemmer vil så gerne inspirere andre til at tage kampen op mod madspild. Dyk ned i vores grønne nyheder og bliv inspireret til, hvordan I kan bruge REFOOD mærket aktivt i hverdagen, men også hvordan I kan arbejde med at mindske madspild i jeres restaurant, kantine, hotel eller lignende.

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD mærket

Pressemeddelelse

Hedensted, Danmark, 17. juni 2024

Mommark Marina Seaside Bistro blev d. 13. juni hædret med den prestigefyldte titel som Årets Medlem af REFOOD mærket. Prisoverrækkelsen fandt sted i de naturskønne omgivelser ved Mommark Marina, som ligger smukt ned til stranden med en storslået udsigt over Lillebælt.

Prisen blev overrakt til Partner og Køkkenchef Steven Andersson. “Vi er utroligt stolte, og det er et stort skulderklap at få denne anerkendelse,” udtaler Steven Andersson. “Denne udmærkelse sætter fokus på de små tiltag, vi gør for at mindske madspild. Det er blevet en del af vores hverdag og menu, og udmærkelsen giver os endnu mere lyst til at gøre en forskel. Det kræver hårdt arbejde og masser af tid, og vores REFOOD-idéer lykkes ikke altid, men vores mindset og gå-på-mod vil sikre, at vi reducerer madspildet, et skridt ad gangen,” fortæller den stolte køkkenchef.

Katja Juul Nielsen, direktør for REFOOD mærket, og Berit Bilde, REFOOD-konsulent i Sønderjylland, stod for den officielle overrækkelse af prisen. Begivenheden blev markeret med en overdådig REFOOD-buffet tilberedt af Køkkenchef Steven Andersson. Buffeten bestod af kreative retter lavet af rester, herunder kartoffelboller, fiskeskindschips og junk cookies af isvafler og chips, som demonstrerede deres dedikation til at reducere madspild.

“REFOOD-mærket blev stiftet i 2014 for at sætte fokus på madspilds- og ressourceproblematikken i professionelle køkkener. Vi ønskede at skabe en ny tankegang, hvor forbrug, forebyggelse, sortering og genanvendelse både er en forretningsfordel og et samfundsansvar,” forklarede Katja Juul Nielsen. “Med over 2.000 medlemmer, der spænder fra restauranter og caféer til fødevareproducenter og eventsteder, er vi stolte af at kunne hylde de bedste i branchen.”

I år uddelte REFOOD-mærket for første gang prisen som Årets Medlem. Prisen er designet til at sikre kontinuerlig udvikling i branchen og anerkende dem, der går forrest med bæredygtige praksisser inden for reduktion af madspild og genanvendelse. Bestyrelsen udvalgte tre kandidater blandt de indkomne forslag, hvor særlig opmærksomhed blev rettet mod de små, kreative og innovative detaljer i kandidaternes daglige arbejde. Efter en åben afstemning blandt medlemmerne stod Mommark Marina Seaside Bistro som den klare vinder, hvilket understreger den store lokale opbakning og forankring.

“Vi er meget glade for at kunne uddele denne pris til Mommark Marina Seaside Bistro. Som en lille aktør med stor indflydelse i lokalsamfundet viser de, hvor vigtige de lokale helte og rollemodeller er. Det er netop denne form for engagement, REFOOD-mærket ønsker at belønne,” sagde Katja Juul Nielsen.

Bistroen kan nu stolt kalde sig Årets Medlem af REFOOD-mærket 2024.

For yderligere information, kontakt:

Katja Juul Nielsen

Direktør, REFOOD-mærket

Telefon: 41246464

E-mail: kjn@daka.dk

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets Medlem af REFOOD mærket 2024

Pressemeddelelse

Hedensted, Danmark, 3. juni 2024

Mommark Marina Seaside Bistro har netop modtaget den prestigefyldte titel som Årets Medlem af REFOOD mærket 2024. Denne anerkendelse er et resultat af deres dedikation til at bekæmpe madspild, og deres innovative tilgang til bæredygtig madlavning.

REFOOD mærkets bestyrelse har nøje udvalgt tre kandidater til konkurrencen, som er den første af sin slags. Kandidaterne er Devika fra Bornholm, ISS og Bygningsstyrelsens Kantiner samt Mommark Marina Seaside Bistro på Als. I udvælgelsesprocessen er der har lagt særligt mærke til de små, kreative og innovative detaljer, som kandidaterne har integreret i deres daglige arbejde i køkkenerne og blandt de spisende.

Mommark Marina Seaside Bistro sikrede sig fleste stemmer og vandt dermed titlen som Årets Medlem af REFOOD mærket.

”Bistroen gør sig bemærket med deres kreative og nyskabende tilgang til at minimere spild. Fra indkøb til anvendelse af hele råvarer og fantasifuld genanvendelse af rester har bistroen været en inspirerende rollemodel for andre professionelle i branchen” fortæller Katja Juul Nielsen, Direktør i Foreningen REFOOD mærket.

”Ikke alene har bistroens fokus på at anvende og genanvende råvarerne, så der ikke opstår spild, men de sørger også for korrekt sortering af det madaffald, der ikke kan genbruges” fortæller hun videre.

”Madaffaldet fra bistroen bliver sendt til Daka ReFood, hvor det laves til biopulp, som bruges i et biogasanlæg. Her bliver det omdannet til ny grøn energi i form af gas, som kan blive til både varme og elektricitet. Den afgassede biomasse er fuld af vigtige næringsstoffer og bruges som gødning til nye afgrøder” afslutter Katja Juul Nielsen.

Nogle af de bemærkelsesværdige genbrugsretter og smagsgivere på Mommark Marina Seaside Bistros menukort inkluderer:

Kimchi af salatstokke, chili, hvidløg og fiskesauce: Dette krydrede tilbehør indgår i retter som Surf & Turf og tilføjer en unik smagsdimension.

JunkCookies af knækkede isvafler: Disse lækre småkager serveres til kaffen og viser, hvordan man kan forvandle overskydende vafler til en sød godbid.

Sprøde fiskeskindschips: Brugt som pynt på stjerneskuddet, viser dette kreative twist, hvordan man kan udnytte hele fisken.

Tomatpulp i Clear Bloody Mary: En genial måde at bruge tomatrester på og tilføje smag til en klassisk cocktail.

Brødrester i den sønderjyske kage brødtorte: Brødrester indgår som en uundværlig ingrediens i den traditionelle kage, som serveres hos Mommark Marina Seaside Bistro.

Diplomet for Årets Medlem vil blive overrakt til Mommark Marina & Bistro torsdag den 13. juni i restauranten.

Om REFOOD mærket

REFOOD mærket blev stiftet i 2014 af Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild, Stop Spild af Mad, erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, forskerparken Food & Bio Cluster Denmark, leverandøren af fødevareløsninger Unilever og genanvendelsespartneren Daka ReFood, som indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie til ny grøn energi.

Foreningen blev stiftet på baggrund af madspilds- og ressourceproblematikken, som var og stadig er et store problem for samfundet, både etisk, miljømæssigt og økonomisk. Dengang mente stifterne, at man gennem forebyggelse, sortering og genanvendelse kan tænke forbrug og forretning på en ny og grønnere måde. Der er i dag ca. 2.000 medlemmer i REFOOD mærket.

Om Mommark Marina & Bistro

Mommark Marina Seaside Bistro, Café & Grill er en hyggelig perle ved vandet beliggende i Mommark på Als. Koncept er enkelt: god enkel mad med vægt på det klassiske håndværk, lavet af friske råvarer og serveret i afslappende rammer med udsigt til havet. Køkkenet har en nyskabende tilgang til råvarerne og arbejder med at nedbringe madspild ved at anvende rester i nye, spændende sammensætninger. Bistroen har en uformel stemning, og betjeningen er kompetent, men uhøjtidelig. Her er der plads til at hygge sig og nyde hinandens selskab.

Mærkningsordning udvider festivalens madspildssamarbejde

Genanvendelse af appelsinskræller, overskudsmiddage og madspildsbekæmpelse har været med til at sikre, at Jelling Musikfestival er blevet ReFood-certificeret.

25. maj 2024

Jelling Musikfestival har i årevis kæmpet for at mindske madspild med blandt andet smart råvarehåndtering og fællesmiddage af overskudsråvarer.

I år har Hedensted-virksomheden Daka ReFood og Jelling Musikfestival fået papir på hinanden, da festivalen er blevet certificeret mærkemedlem hos Daka ReFood. Gennem samarbejdet følger der større synlighed på madspild og vidensdeling med andre mærkemedlemmer.

Det er lykkedes at blive certificeret med ReFood mærket, da der på festivalen blandt andet er en genanvendelsesordning for madaffald, der bliver benyttet lager- og indkøbsstyring for at mindske madspildet, og da mange af madboderne arbejder med lokale råvarer, hvilket både er lækkert for smagsløgene og miljøet.

Derudover har festivalen gennem et årelangt samarbejde med Daka ReFood sikret, at så lidt mad som muligt bliver smidt ud, og at så meget som muligt bliver genanvendt. Når du i Juicebaren køber en friskpresset appelsinjuice eller en Filur-drink, så bliver appelsinskrællerne kørt til et lokalt biogasanlæg og lavet om til grøn energi. Andet madaffald bliver sendt til Daka ReFood i Horsens, hvor det ligeledes bliver omdannet til biogas, mens fritureolien kan genanvendes til biodiesel.

Selvom festivalen har bekæmpet madspild i mange år, er det alligevel vigtigt at komme med i ordningen, så indsatsen kan optimeres yderligere. Det fortæller Gert Andersen, der er ressourceansvarlig på Jelling Musikfestival:

“I stedet for at smide al madaffaldet ud, får vi det genanvendt, og vi har en helt klar idé om, at vi skal have omdannet så meget som muligt af vores affald til ressourcer. Vi skal passe på den klode, vi lever på,” 

Siger Gert Andersen

Jelling Musikfestival er den blot anden festival i Danmark til at blive medlem af ordningen. Ifølge Katja Juul Nielsen, der er marketing manager hos Daka ReFood, er det afgørende, at Jelling Musikfestival nu er med i ordningen, da man dermed kan være med til at inspirere gæsterne med det genanvendelige fokus:

“Det er vigtigt, fordi der er enorme mængder mad på en festival, og derfor skal man sortere sit madaffald og få det genanvendt. Festivalerne har et samfundsmæssigt og lovpligtigt ansvar, og derfor er det så fedt, når store festivaler vil være med. Festivalerne berører så mange mennesker, og derfor kan det sætte et stort aftryk, når de står som rollemodeller og firstmovers,”

siger Katja Juul Nielsen.