What´s cooking
Vores mange REFOOD mærket medlemmer vil så gerne inspirere andre til at tage kampen op mod madspild. Dyk ned i vores grønne nyheder og bliv inspireret til, hvordan I kan bruge REFOOD mærket aktivt i hverdagen, men også hvordan I kan arbejde med at mindske madspild i jeres restaurant, kantine, hotel eller lignende.
INVITATION
Som medlem af Food & Bio Cluster inviterer vi i Foreningen REFOOD mærket jer til at deltage i et spændende event.
INSPIRATIONSBUFFET
Sammen om bæredygtige løsninger i storkøkkener ♻️🍽️
📅 Dato: 24. februar 2025 kl. 14.00-17.00
📍 Lokation: Bæredygtig Herning, Gl. Skolevej 1, sal 2, 7400 Herning
Eftermiddagen vil byde på
✅ Inspiration fra lokale aktører – cases og samtale
Midtjysk Gartnerhal:
Etablering af lokalt leverandørsamarbejde – direkte fra mark til køkken
Kantinen på Herning Rådhus:
Innovation, bæredygtighed og vejen til Innovationsprisen
Huset no. 7:
Social ansvarlighed og vegetarmad
✅ Smag, oplev, netværk og dialog
Smagsprøver og inspiration til nye måder at bruge råvarer på
✅ Inspiration udefra
Key-note:
REFOOD Label om trends og tendenser, indsigt og idéer til grøn omstilling
CL case:
Foodremade om færdiforøgelse af brødspild
Closing Loops:
Projektmuligheder for bæredygtighed i storkøkkener
Arrangementet er et led i en række aktiviteter i Closing Loops, og arrangeres i samarbejde med Bæredygtig Herning og Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande.
Tilmeld jer nu og styrk arbejdet med bæredygtighed i din kantine eller køkken
🔗 Sammen om bæredygtige løsninger i storkøkkener
🔗 Sammen om bæredygtige løsninger i storkøkkener
Hvordan DeViKa skaber bæredygtige måltider og resultater i hverdagen
DeViKa, Bornholms Regionskommunes madvirksomhed, arbejder målrettet med bæredygtighed og ansvarligt forbrug. Med fokus på grønne menuer, lokalt dyrkede råvarer og mindre madspild viser DeViKa, med en klar bæredygtighedsvision, vejen mod en mere bæredygtig madproduktion.
De viser hver dag hvordan små valg kan gøre en stor forskel og initiativer som affaldssortering, systematisk ressourceoptimering og en stigende andel plantebaserede retter er allerede en fast del af driften.
DeViKa har desuden det Økologiske Spisemærke i sølv og prioriterer lokale bælgfrugter for at sikre klimavenlige og velsmagende måltider.
DeViKa var også i feltet i konkurrencen om at blive
Årets REOODMÆRKEMEDLEM 2024
Se deres video og hør den charmerende ø-dialekt.
REFOODMÆRKET

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD mærket
Pressemeddelelse
Hedensted, Danmark, 17. juni 2024
Mommark Marina Seaside Bistro blev d. 13. juni hædret med den prestigefyldte titel som Årets Medlem af REFOOD mærket. Prisoverrækkelsen fandt sted i de naturskønne omgivelser ved Mommark Marina, som ligger smukt ned til stranden med en storslået udsigt over Lillebælt.
Prisen blev overrakt til Partner og Køkkenchef Steven Andersson. “Vi er utroligt stolte, og det er et stort skulderklap at få denne anerkendelse,” udtaler Steven Andersson. “Denne udmærkelse sætter fokus på de små tiltag, vi gør for at mindske madspild. Det er blevet en del af vores hverdag og menu, og udmærkelsen giver os endnu mere lyst til at gøre en forskel. Det kræver hårdt arbejde og masser af tid, og vores REFOOD-idéer lykkes ikke altid, men vores mindset og gå-på-mod vil sikre, at vi reducerer madspildet, et skridt ad gangen,” fortæller den stolte køkkenchef.
Katja Juul Nielsen, direktør for REFOOD mærket, og Berit Bilde, REFOOD-konsulent i Sønderjylland, stod for den officielle overrækkelse af prisen. Begivenheden blev markeret med en overdådig REFOOD-buffet tilberedt af Køkkenchef Steven Andersson. Buffeten bestod af kreative retter lavet af rester, herunder kartoffelboller, fiskeskindschips og junk cookies af isvafler og chips, som demonstrerede deres dedikation til at reducere madspild.
“REFOOD-mærket blev stiftet i 2014 for at sætte fokus på madspilds- og ressourceproblematikken i professionelle køkkener. Vi ønskede at skabe en ny tankegang, hvor forbrug, forebyggelse, sortering og genanvendelse både er en forretningsfordel og et samfundsansvar,” forklarede Katja Juul Nielsen. “Med over 2.000 medlemmer, der spænder fra restauranter og caféer til fødevareproducenter og eventsteder, er vi stolte af at kunne hylde de bedste i branchen.”
I år uddelte REFOOD-mærket for første gang prisen som Årets Medlem. Prisen er designet til at sikre kontinuerlig udvikling i branchen og anerkende dem, der går forrest med bæredygtige praksisser inden for reduktion af madspild og genanvendelse. Bestyrelsen udvalgte tre kandidater blandt de indkomne forslag, hvor særlig opmærksomhed blev rettet mod de små, kreative og innovative detaljer i kandidaternes daglige arbejde. Efter en åben afstemning blandt medlemmerne stod Mommark Marina Seaside Bistro som den klare vinder, hvilket understreger den store lokale opbakning og forankring.
“Vi er meget glade for at kunne uddele denne pris til Mommark Marina Seaside Bistro. Som en lille aktør med stor indflydelse i lokalsamfundet viser de, hvor vigtige de lokale helte og rollemodeller er. Det er netop denne form for engagement, REFOOD-mærket ønsker at belønne,” sagde Katja Juul Nielsen.
Bistroen kan nu stolt kalde sig Årets Medlem af REFOOD-mærket 2024.
For yderligere information, kontakt:
Katja Juul Nielsen
Direktør, REFOOD-mærket
Telefon: 41246464
E-mail: kjn@daka.dk

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets Medlem af REFOOD mærket 2024
Pressemeddelelse
Hedensted, Danmark, 3. juni 2024
Mommark Marina Seaside Bistro har netop modtaget den prestigefyldte titel som Årets Medlem af REFOOD mærket 2024. Denne anerkendelse er et resultat af deres dedikation til at bekæmpe madspild, og deres innovative tilgang til bæredygtig madlavning.
REFOOD mærkets bestyrelse har nøje udvalgt tre kandidater til konkurrencen, som er den første af sin slags. Kandidaterne er Devika fra Bornholm, ISS og Bygningsstyrelsens Kantiner samt Mommark Marina Seaside Bistro på Als. I udvælgelsesprocessen er der har lagt særligt mærke til de små, kreative og innovative detaljer, som kandidaterne har integreret i deres daglige arbejde i køkkenerne og blandt de spisende.
Mommark Marina Seaside Bistro sikrede sig fleste stemmer og vandt dermed titlen som Årets Medlem af REFOOD mærket.
”Bistroen gør sig bemærket med deres kreative og nyskabende tilgang til at minimere spild. Fra indkøb til anvendelse af hele råvarer og fantasifuld genanvendelse af rester har bistroen været en inspirerende rollemodel for andre professionelle i branchen” fortæller Katja Juul Nielsen, Direktør i Foreningen REFOOD mærket.
”Ikke alene har bistroens fokus på at anvende og genanvende råvarerne, så der ikke opstår spild, men de sørger også for korrekt sortering af det madaffald, der ikke kan genbruges” fortæller hun videre.
”Madaffaldet fra bistroen bliver sendt til Daka ReFood, hvor det laves til biopulp, som bruges i et biogasanlæg. Her bliver det omdannet til ny grøn energi i form af gas, som kan blive til både varme og elektricitet. Den afgassede biomasse er fuld af vigtige næringsstoffer og bruges som gødning til nye afgrøder” afslutter Katja Juul Nielsen.
Nogle af de bemærkelsesværdige genbrugsretter og smagsgivere på Mommark Marina Seaside Bistros menukort inkluderer:
Kimchi af salatstokke, chili, hvidløg og fiskesauce: Dette krydrede tilbehør indgår i retter som Surf & Turf og tilføjer en unik smagsdimension.
JunkCookies af knækkede isvafler: Disse lækre småkager serveres til kaffen og viser, hvordan man kan forvandle overskydende vafler til en sød godbid.
Sprøde fiskeskindschips: Brugt som pynt på stjerneskuddet, viser dette kreative twist, hvordan man kan udnytte hele fisken.
Tomatpulp i Clear Bloody Mary: En genial måde at bruge tomatrester på og tilføje smag til en klassisk cocktail.
Brødrester i den sønderjyske kage brødtorte: Brødrester indgår som en uundværlig ingrediens i den traditionelle kage, som serveres hos Mommark Marina Seaside Bistro.
Diplomet for Årets Medlem vil blive overrakt til Mommark Marina & Bistro torsdag den 13. juni i restauranten.
Om REFOOD mærket
REFOOD mærket blev stiftet i 2014 af Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild, Stop Spild af Mad, erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, forskerparken Food & Bio Cluster Denmark, leverandøren af fødevareløsninger Unilever og genanvendelsespartneren Daka ReFood, som indsamler og genanvender madaffald og brugt fritureolie til ny grøn energi.
Foreningen blev stiftet på baggrund af madspilds- og ressourceproblematikken, som var og stadig er et store problem for samfundet, både etisk, miljømæssigt og økonomisk. Dengang mente stifterne, at man gennem forebyggelse, sortering og genanvendelse kan tænke forbrug og forretning på en ny og grønnere måde. Der er i dag ca. 2.000 medlemmer i REFOOD mærket.
Om Mommark Marina & Bistro
Mommark Marina Seaside Bistro, Café & Grill er en hyggelig perle ved vandet beliggende i Mommark på Als. Koncept er enkelt: god enkel mad med vægt på det klassiske håndværk, lavet af friske råvarer og serveret i afslappende rammer med udsigt til havet. Køkkenet har en nyskabende tilgang til råvarerne og arbejder med at nedbringe madspild ved at anvende rester i nye, spændende sammensætninger. Bistroen har en uformel stemning, og betjeningen er kompetent, men uhøjtidelig. Her er der plads til at hygge sig og nyde hinandens selskab.

Mærkningsordning udvider festivalens madspildssamarbejde
Genanvendelse af appelsinskræller, overskudsmiddage og madspildsbekæmpelse har været med til at sikre, at Jelling Musikfestival er blevet ReFood-certificeret.
25. maj 2024
Jelling Musikfestival har i årevis kæmpet for at mindske madspild med blandt andet smart råvarehåndtering og fællesmiddage af overskudsråvarer.
I år har Hedensted-virksomheden Daka ReFood og Jelling Musikfestival fået papir på hinanden, da festivalen er blevet certificeret mærkemedlem hos Daka ReFood. Gennem samarbejdet følger der større synlighed på madspild og vidensdeling med andre mærkemedlemmer.
Det er lykkedes at blive certificeret med ReFood mærket, da der på festivalen blandt andet er en genanvendelsesordning for madaffald, der bliver benyttet lager- og indkøbsstyring for at mindske madspildet, og da mange af madboderne arbejder med lokale råvarer, hvilket både er lækkert for smagsløgene og miljøet.
Derudover har festivalen gennem et årelangt samarbejde med Daka ReFood sikret, at så lidt mad som muligt bliver smidt ud, og at så meget som muligt bliver genanvendt. Når du i Juicebaren køber en friskpresset appelsinjuice eller en Filur-drink, så bliver appelsinskrællerne kørt til et lokalt biogasanlæg og lavet om til grøn energi. Andet madaffald bliver sendt til Daka ReFood i Horsens, hvor det ligeledes bliver omdannet til biogas, mens fritureolien kan genanvendes til biodiesel.
Selvom festivalen har bekæmpet madspild i mange år, er det alligevel vigtigt at komme med i ordningen, så indsatsen kan optimeres yderligere. Det fortæller Gert Andersen, der er ressourceansvarlig på Jelling Musikfestival:
“I stedet for at smide al madaffaldet ud, får vi det genanvendt, og vi har en helt klar idé om, at vi skal have omdannet så meget som muligt af vores affald til ressourcer. Vi skal passe på den klode, vi lever på,”
Siger Gert Andersen
Jelling Musikfestival er den blot anden festival i Danmark til at blive medlem af ordningen. Ifølge Katja Juul Nielsen, der er marketing manager hos Daka ReFood, er det afgørende, at Jelling Musikfestival nu er med i ordningen, da man dermed kan være med til at inspirere gæsterne med det genanvendelige fokus:
“Det er vigtigt, fordi der er enorme mængder mad på en festival, og derfor skal man sortere sit madaffald og få det genanvendt. Festivalerne har et samfundsmæssigt og lovpligtigt ansvar, og derfor er det så fedt, når store festivaler vil være med. Festivalerne berører så mange mennesker, og derfor kan det sætte et stort aftryk, når de står som rollemodeller og firstmovers,”
siger Katja Juul Nielsen.

Efter generalforsamlingen den 7. maj, afholdt i herlige og farverige omgivelser hos IKEA Taastrup, har REFOOD mærket fået nye kræfter i bestyrelsen, som ønsker at bidrage til foreningens fremtidige planer og tiltag.
Derfor er vi glade for at kunne byde Michelle Rahbek fra Jespers Torvekøkken, Peter Broholm fra IKEA og Rune Kromann fra Copenhagen Malmö Port velkommen som nye bestyrelsesmedlemmer i foreningen REFOOD mærket.
Deres forskellige baggrunde og erfaringer passer supergodt ind i REFOOD mærket og vil helt sikkert være med til at fremme nye idéer og initiativer.
Vi ser frem til et godt samarbejde med fokus på at stoppe madspild og øge genanvendelsen!

Kære REFOOD mærkemedlem
Vi inviterer jer hermed til generalforsamling i foreningen REFOOD mærket
Tirsdag d. 7. maj 2024 kl. 09.30-10:30.
Generalforsamlingen vil i år foregå online, så alle har mulighed for at deltage uden at skulle bruge unødig tid på transport.
Har du lyst til at være med og bidrage til foreningens fremtidige planer og tiltag, skal du tilmelde dig pr. mail: info@refoodlabel.dk
Til generalforsamlingen i år vil vi gennemgå følgende:
- Valg af dirigent
- Bestyrelsens beretning om Foreningens virksomhed i det forløbne år
- Fremlæggelse af revideret årsrapport
Indsendelse af undtagelseserklæring, idet vi opfylder kravene til at undgå årsrapportering - Bestyrelsens planer for Foreningens virksomhed i det indeværende regnskabsår og budget herfor
- Fastsættelse af kontingent og bidrag for pågældende medlemmer
- Fastsættelse af bestyrelseshonorar
- Eventuelle forslag fra bestyrelse eller medlemmer
- Valg af medlemmer og suppleanter til bestyrelsen
- Valg af revisor
Forslag til foreningen skal indsendes senest d. 1. maj 2024 på info@refoodlabel.dk
Vi håber, du har lyst til at være med!

Skal årets REFOOD-medlem være dig og din arbejdsplads?
REFOOD-mærkets aktører sætter ekstra fokus på de mange madhåndværkere, der hver dag gør noget ekstraordinært ved at reducere spild og øge genanvendelsen.
Vi kårer derfor Årets REFOOD-medlem i 2024.
Kåringen er sat i verden for at sikre kontinuerlig udvikling i branchen og hylde dem, der går forrest i udviklingen af deres holdbare praksis inden for reduktion af madspild og genanvendelse. Vores medlemmer fortjener anerkendelse for deres indsats.
Sådan deltager du/I:
Fortæl i ord og billeder, hvilke initiativer I har taget for at minimere spild og øge genanvendelsen i jeres køkken/virksomhed
- Slå jeres fortælling op på jeres hjemmeside og/eller sociale medier og tag REFOOD mærket.
- Send jeres fortælling til os på info@refoodlabel.dk
Jeres fortælling skal være os i hænde senest d. 3. maj. Bestyrelsen i REFOOD mærket udvælger de tre bedste tiltag. Disse går videre til afstemning blandt alle vores medlemmer.
Vi glæder os til at se, hvad I finder på.
Hvad kan man vinde?
Vinderen vil blive kåret d. 3. juni 2024 efter endt afstemning.
Præmien er en vildt lækker gavekurv fra små producenter, som kan deles mellem kollegerne. Desuden får vinderen et fysisk og digitalt diplom fra REFOOD mærket, som både kan hænges op og bruges på hjemmesiden.
REFOOD mærket sørger for en masse anerkendelse på de sociale medier og presseomtale.
Hvis du ønsker, at kåringen skal foregå på din arbejdsplads, møder vi gerne op til præmieoverrækkelse, kram og håndtryk.

DSC har netop indgået et nyt samarbejde med REFOOD mærket, hvor de med forskellige initiativer sætter stort fokus på madspild og affaldssorteringen i alle deres 17 shoppingcentre.
Alt for meget mad går til spilde, og alt for meget madaffald havner i de forkerte skraldespande. Derfor sætter vi i DSC nu stort fokus på madspild og affaldssortering i alle vores 17 shoppingcentre gennem forskellige initiativer. Det gør vi i samarbejde med REFOOD mærket, der arbejder for en mere bæredygtig fødevare- og servicesektor. Og alle vores centre er netop blevet REFOOD-certificeret.
”Vi ved, at madspild fylder meget for både vores lejere og kunder, og det gør det selvfølgelig også for DSC. Derfor vil vi gerne understøtte en nem og lettilgængelig adgang til affaldssortering, så vi sammen mindsker madaffald i vores centre og skaber bedre mulighed for genanvendelse,” siger Mireille Jakobsen, Head of ESG i DSC.
Det er forskelligt, hvilke initiativer de 17 shoppingcentre har taget i brug, men nogle af dem, der går igen, er, at alle butikker får tilbudt en affaldssorteringsløsning til madaffald, ligesom mulighederne for at kunne sortere madaffaldet i centrene generelt bliver forbedret for både lejere og besøgende. Derudover vil der også komme en oplysningskampagne, der skal hjælpe butikkerne med sorteringen.
For at sikre at det sorterede madaffald håndteres korrekt og kommer både samfundet og miljøet til gode, indsamler Daka ReFood både madaffald og brugt fritureolie fra de forskellige centre. Herefter renser de madaffaldet og gør det klar til at blive genanvendt til biogas, gødning og biodiesel.
”Vi er meget stolte af samarbejdet med DSC, der har påtaget sig et vigtigt ansvar ved at sætte fokus på madspild og genanvendelse til grøn energi. Med deres 17 shoppingcentre og mere end 200 spisesteder, har de skabt en enestående formidlingsplatform, der kan nå meget bredt ud i centrene,” siger Katja Juul Nielsen, marketingschef for Daka ReFood.
Om Danske Shoppingcentre:
DSC står for Danske Shoppingcentre, der blev etableret primo 2018 og er markedsledende i Danmark inden for shoppingcentre med 17 shoppingcentre fordelt over hele landet. Porteføljen har et samlet areal på ca. 850.000 kvm og driver omkring 1.100 lejemål i alt. Årligt besøges shoppingcentrene af flere end 68 millioner kunder.
DSC ejer følgende shoppingcentre: Aalborg Storcenter – Amager Centret – City2 – Copenhagen Designer Outlet – FRB.C. Shopping – Friis Shoppingcenter – Glostrup Shoppingcenter – Helsingør Bycenter – herningCentret – Hvidovre C – Ishøj By Center – Kolding Storcenter – Lyngby Storcenter – Nørrebro Bycenter – Randers Storcenter – SlotsArkaderne – VestsjællandsCentret.
Fakta om Daka Denmark:
Daka ReFood er en del af Daka Denmark, som afhenter og genanvender 140 tons affald hos DSC årligt. Madaffaldet omdannes til grøn energi, der sendes ud til de danske hjem, og til gødning – nok til at dyrke 228.000 kg gulerødder. Det svarer til ca. 20.000 danskeres årlige forbrug af gulerødder. Daka Denmark har i næsten 100 år været garant for sikker håndtering, men også bæredygtig recirkulering og genanvendelse af biprodukter fra landbruget og fødevareindustrien. Kort sagt arbejder Daka ReFood for at give naturens ressourcer tilbage.

I samarbejde med VisitVejle har Vejle Kommune netop udgivet “Håndbogen til en grønnere destination – en rejse vi tager sammen”. Det er en erhvervsguide til de vejlensiske erhvervirksomheder. der rådgiver dem i, hvordan de kan arbejde hen imod en mere bæredygtig og fremtidssikret virksomhed.
I den nye erhvervsguide finder virksomhederne i Vejle blandt andet en inspirationsguide til, hvordan de kan gentænke deres affald og hermed undgå madspild. Læs med her. Her nævner de blandt andet REFOOD mærkets mange madspildsinitiativer, som er inspireret af vores mange medlemmers store arbejde med at reducere madspild hver eneste dag!

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har tilmeldt sig ordningen for virksomheder og organisationer, der gerne vil bekæmpe madspild og arbejde mere for genanvendelse.
– Ressourcespild er et enormt problem for vores samfund, og derfor har vi nu tilmeldt os denne ordning, fordi vi mener, at det hjælper os til at styrke vores bæredygtige linje i parken. Det er dyrt og etisk forkert at smide en masse mad ud og bruge CO2 på produktion af noget, som bare havner i skraldespanden. Derfor sætter vi nu ekstra ind mod madspild, siger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs servicechef, Nicklas Ottosson Kanstrup.
Har søsat flere initiativer
REFOOD-mærket betyder, at man som virksomhed vælger nogle madspildsreducerende initiativer og forfølger dem. Derved får man en REFOOD-certificering, som viser, at man arbejder for at minimere madspild i virksomheden.
– Generelt arbejder vi for at minimere madspild både ”bagved” i vores fremstilling af mad og så ude blandt gæsterne. Vi har øget fokus på rigtigt indkøb, så vi køber ind i rette mængder alt efter behov. Vi vurderer også på størrelser på portioner mad ved vores spisesteder – er portionerne for store eller tilpas? Vi ser på, om der er bestemte madtyper, der smides ud. Og vores køkkenchef bruger råvarer på en kreativ måde og fuldt ud, så ressourcerne ikke går til spilde, forklarer servicechefen og tilføjer:
– Vi er kun lige blevet tilmeldt ordningen, så vi kan endnu ikke sige så meget om, hvordan det rykker ved forbruget her i parken. Men vi tager alle input ind og bruger dem konstruktivt for at sikre en mere bæredygtig retning.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtage gode råd og vejledning til at reducere dit madspild.
Del dine madspildshistorier med os
Har du nogle gode madspildshistorier, som du ønsker at dele med os og vores REFOOD mærkemedlemmer, er du meget velkommen til at kontakte os på info@refoodlabel.dk.

Journalistiske henvendelser kan koordineres med sekretariatet
